Загадкове отруєння людей у Бутенках

Загадкове отруєння людей у Бутенках

12 березня в Бутенках сталася надзвичайна подія. Одразу четверо людей, у тому числі і медики, потрапили в реанімацію. Ймовірно, люди отруїлися невідомою речовиною.

Про подію редакцію повідомила Валентина Семиног, завідувач Кобеляцьким відокремленим підрозділом Полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб (у минулому  — санстанція,або міжрайонний лабораторний центр):

— Зателефонувала мені спеціаліст держпродспоживслужби Полтавського району з метою вияснення, що трапилося? А так як мені було про цей факт невідомо, термінове повідомлення в установу про отруєння людей не надходило,я почала телефонувати в службу ДСНС.

Валентина Іванівна розповіла, що в цей день бригада «швидкої допомоги» виїхала на виклик у село Бутенки. Там стало зле місцевій жительці. У процесі надання допомоги різко погіршився стан здоров’я одразу двох медиків. Нездужання відчули і двоє родичів літньої жінки, на виклик до якої приїхали медики «швидкої». У результаті, в реанімаційне відділення були госпіталізовані  як звичайні люди, учасники події, так і медики.

Валентина Семиног наголосила:

— За цим фактом негайно має бути призначене розслідування із залученням усіх служб — від медиків до правоохоронців. Судячи із симптоматики, мова може йти про отруєння чадним газом. А це — дуже серйозно. Це може і в подальшому загрожувати здоров’ю і життю людей. Мені невідомо, чи є у співробітників ДСНС, які виїжджали на місце події, відповідні газоаналізатори. У нас вони є. Але нас, чомусь, не залучають до розслідування до цього часу. А минуло вже два дні.

Також Валентина Семиног розповіла, що симптоматика,  із якою були госпіталізовані четверо людей,  схожа на отруєння саме чадним газом. За її словами,  схожий випадок кілька років тому був.

Фахівець нагадала:

— Тоді сім’я, мама і дитина, почали нездужати. Люди поїхали на обстеження в Полтаву в обласну лікарню. Там їм швидко стало краще. Аналізи і в мами, і в дитини були хороші. А коли сім’я повернулася додому, то знову занедужала. Коли про симптоматику розповіли нашій відомій лікарці Вірі Супруненко,  та одразу порадила провести дослідження будинку на вміст чадного газу. І коли фахівці тодішньої санітарно-епідеміологічної служби прийшли в будинок постраждалих для проведення досліджень, то спеціальний прилад почав пищати ще на порозі. У будинку був зафіксований критичний вміст чадного газу. Цілком можливо, що і в бутенківському випадку мова йде саме про це.

Ми зв’язалися із Валерією Євсєєвою, медсестрою «швидкої допомоги». Вона підтвердила повідомлення Валентини Семиног.

І розповіла:

— Ми виїхали на виклик у Бутенки. Судячи з інформації, яку нам передали на планшет, літній жінці стало зле після прийому ванної. Йшлося про падіння тиску і втрату свідомості. Коли ми приїхали на місце, то жінка лежала на дивані, а поруч знаходилися її родичі. Ми почали надавати допомогу хворій. У процесі зле стало і її родичці. У неї виникло запаморочення. Ще пізніше нездужання відчув і чоловік, який теж перебував поряд. Він почав блювати. Ми виконали певні маніпуляції, підготували хвору до госпіталізації і повезли її до нашого автомобіля. І тут зле стало й нам, обом медсестрам. Причому, зле дуже серйозно, ми ледве на ногах стояли. У результаті, в кобеляцькій лікарні в реанімаційне відділення помістили і жінку, до якої ми приїхали на виклик, і нас. А згодом привезли і її родичку. Нам провели заходи детоксикації. Наступної доби нам стало значно краще і процес реабілітації ми проходимо амбулаторно. Чим ми отруїлися, нам не відомо.

Віктор Попруга, начальник бутенківської пожежної частини, до якого ми одразу звернулися за інформацією, із цього приводу сказав, що його підлеглі на даний виклик не виїжджали. Там працювали співробітники ДСНС із Кобеляк.

Ми зателефонували до Юрія Гребенюка, керівника кобеляцького підрозділу ДСНС. Він, у свою чергу, розповів:

— Так, була така подія. Я особисто виїжджав на місце. До нас повідомлення надійшло із лікарні, про отруєння кількох людей невідомою речовиною. Ймовірно — чадним газом. Окрім нас, на місці були і співробітники поліції, і газовики. На той момент будинок вже провітрили. Запах якийсь був, але дуже слабкий. Ми і газовики заходили в приміщення. Нікому зле не стало. Газовики провели перевірку і нічого підозрілого не виявили.

Гребенюк також підтвердив, що до фахівців із Держпродспоживслужби вони не зверталися.

Отже, що ми маємо у сухому залишку. Подія була. Людей врятували. Але ж причина, чому їм стало погано, так і не встановлена!!!


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
19 березня 2023, 16:20 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

1. микола козак / 20 березня 2023, 09:23 Цитувати
Зовсім недавно тут писали про Любов Коломієць , яка не бажала іти нва пенсію , а от Валентина Семиног продовжує свою трудову діяльність , незважаючи на свою старість , головне не робота , а отримувати заробітну плату.Ну що може людина , якій до 75-80 років , тільки чекати , що їй хтось зателефонує.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.