Чи здолає нас Тік-ток?

Чи здолає нас Тік-ток?

Уважні читачі, напевне, звернуть увагу на те, що в цьому номері «ЕХО» автор цієї статті, і не тільки він, трішки побідкалися на тему надмірного, на наш суб’єктивний погляд, захоплення соцмережею Тік-ток.

Не знаю, можливо, це банальне старече несприйняття всього нового і бурчання з цього приводу. А можливо й ні.

Не буду заглиблюватися в нетрі теорії про те, що за допомогою цієї соцмережі китайські чи інші спецслужби збирають потрібну їм інформацію.

Зупинюся на іншій проблемі.

Не від однієї і не від двох людей доводилося чути нарікання на те, що зараз молодь, та й не тільки вона, сприймає виключно відеоінформацію. А між собою спілкується виключно за допомогою переписки в тих чи інших месенджерах.

Один добрий знайомий розповів таку історію.

Каже:

— Їду я в машині за кермом. Везу двох зовсім молодих дівчат. Родичок своїх забирав із залізничного вокзалу. І звертаю увагу на те, що вони протягом вже більше години мовчать. І, водночас, щось постійно пишуть у телефонах. Не витримую і запитую:

— Дівчата, та з ким же ви так активно переписуєтесь?

— Та між собою і переписуємося.

— ….

За словами знайомого, після цього він почав лаятися і пригрозив родичкам тим, що повикидає їх телефони у вікно.

А він би викинув.

Ще одна добра знайома поскаржилася, що її старша донька постійно просить її в разі необхідності провести замість неї елементарні перемовини по телефону чи під час очної зустрічі.

І резюмувала:

— І я ж бачу, що їй просто важко говорити з людьми. І це при тому, що вона має вищу освіту. Про молодшу доньку-школярку я вже мовчу.

Про щось схоже розповідав і тренер по шахах Тарас Голтвянський. У нього своя історія:

— Я постійно торочу одному своєму учневі, дуже здібному хлопчині, що йому необхідно прочитати хоча б пару книг по теорії шахової гри. І знаєш, що він мені відповідає?

—???

— Каже: "А ви самі прочитайте, а потім мені перекажете". І оце ж таке з дітьми Тік-ток творить. Вони не сприймають текстову інформацію. Їм відео подавай. І бажано, аби коротеньке було. А в результаті ж інтелект не розвивається. Ми втратимо молодь!

Що тут сказати? Дійсно, проблема така є. Хоча, я б не став надто її драматизувати. Особливо, вважати проблемою виключно молодих людей. Адже в соцмережах «висять» і люди середнього віку, і пенсіонери.

А до проблем, які виникають через надмірне захоплення соцмережами, вже потрібно додати і таке явище, як штучний інтелект. З його появою вже й необхідність думати, творити зникає. Штучний мозок у смартфоні все за тебе зробить. Поки що зовсім не так гарно, як живий людський мозок, але зробить.

І про потенційну загрозу повної деградації людини, як істоти мислячої, пишуть не тільки в «ЕХО», а й у серйозних філософських есе.

Та все ж… Як на мене, отой зовсім невеличкий відсоток людей, які намагаються мислити самостійно і критично, був і залишається однаковим у всі часи і у всіх народів. І в періоди тотальної неписьменності, і в наш час всезнаючих Сірі чи Гугла.

Людство, на жаль чи на щастя, не змінюється. А хотілося б… Можливо б воювати перестали.


Автор: Ігор Філоненко
21 червня, 09:19 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.