Садите розсаду? Подивіться прогноз погоди
На кобеляцькому та інших ринках процес продажу розсади овочевих культур у самому розпалі. Є товар, є й покупці. Із приходом весни на ринках суттєво збільшилася кількість людей. Між тим, купляючи розсаду, яка коштує зовсім не дешево, люди забувають про існування оптимальних термінів висадки в ґрунт різних культур. І, в результаті, втрачають те, за що заплатили немалі гроші.
У останні роки в Україні простежується чітка тенденція до того, що зими стали теплими і короткими, а весни — ранніми і дружніми. Через це городники-аматори почали висаджувати свою розсаду у відкритий ґрунт у небувало ранні терміни. Так, уже зараз, наприкінці квітня, чимало людей вже висадили розсаду помідорів і навіть перцю. А це — невиправданий ризик.
Зараз у Кобеляках на ринку можна купити розсаду на будь-який смак і товщину гаманця. Так, перець в стаканчиках коштує до 20 гривень за саджанець, помідори — 7–8 гривень, капуста — 5. Так звана «рванка», тобто саджанці з відкритою кореневою системою, коштують в рази дешевше. Той же перець можна купити по 4 гривні за саджанець.
Між тим, навіть зважаючи на процеси глобального потепління, ще ніхто не відміняв оптимальні терміни для висадки у відкритий ґрунт таких теплолюбних культур, як перець і помідори. Для України такими термінами є період між 20 травня (а не квітня) і початком червня. Адже багаторічні метеорологічні спостереження свідчать про те, що остаточно загроза заморозків у нашій кліматичній зоні минає із перших чисел червня. Це дуже чітко підтвердила погода в квітні 2025 року.
Так, зранку 28 квітня фахівці кобеляцької метеостанції о 6 ранку зафіксували в повітрі температуру -2 градуси, на поверхні ґрунту -6,7. У багатьох населених пунктах громади, особливо тих, що розташовані в низинах, мороз був ще сильніший. І в деяких селах стовідсотково вимерзли всі фруктові дерева, точніше, квіт і плоди на них. Звичайно ж, загинула і висаджена у відкритий ґрунт розсада перцю і помідорів.
Тому перед тим, як купляти розсаду, не забувайте про оптимальні терміни її висадки та подивіться прогноз погоди хоча б на найближчі 4 дні.
Наприклад, розсада перцю може почати гинути при температурі 0 °C, розсада огірків малоймовірно переживе похолодання до -1°…-2 °C. Якщо помідори вже міцно вкоренилися у грядці, існує можливість, що вони переживуть короткочасні морози -1 °C…-1,5 °C, хоча не варто розраховувати на вражаючі врожаї. Баштанні культури взагалі не терплять навіть невеликих знижень температури до 0 °C.
Які заморозки витримують різні городні культури
Редис Сходи редиски витримують заморозки до –4 °C. Доросла здорова рослина редиски витримує заморозки до –6 °C.
Часник Паростки часнику витримують заморозки до –11 °C.
Суниця (полуниця) Суниця і полуниця витримують заморозки до –8 °C. Однак квіткові бутони гинуть при температурі нижче –2 °C.
Капуста білокачанна Розсада капусти може пережити зниження температури до –3 °C..-5 °C. Хоча врожай з підмерзлої розсади буде гіршим.
Капуста пекінська Розсада пекінської капусти може витримати короткочасні заморозки до –2 °C. Але від тривалого впливу низьких температур вона йде «на стрілку». А от доросла рослина відмінно витримує морози до –4 °C..-5 °C. Підмерзлі, а потім розморожені качани не втрачають смакових якостей.
Капуста цвітна Капуста витримує недовгі заморозки до –2 °C.
Брокколі Розсада брокколі витримує заморозки до –2 °C. Дорослі рослини брокколі можуть витримати заморозки до –7 °C.
Картопля Сходи картоплі витримують короткочасні заморозки до –2 °C. При більш низьких температурах сходи гинуть.
Горох і боби Сходи гороху і бобів можуть пережити заморозки до –4 °C..-6 °C. Однак після такого стресу вони будуть відставати в розвитку, і врожайність їх буде невелика.
Шніт, батун, слизун Їм заморозки не страшні, вони переживуть пониження температури до –10 °C.
Цибуля ріпчаста Сходи цибулі витримують заморозки до –1 °C, дорослі рослини — до –3 °C..-5 °C.
Морква Сходи моркви витримують короткочасні заморозки до –3 °C. Дорослим рослинам не страшні короткочасні заморозки до –4 °C.
Селера Розсада селери витримує заморозки до –2 °C, а якщо її загартовували, то і до -4 °C. Дозрілій селері не страшні осінні заморозки до –3 °C.
Кріп Витримує заморозки до –5 °C..-7 °C.
Шпинат Переживе заморозки до –5°..-7 °C.
Щавель Легко переносить заморозки до –7 °C.
Столовий буряк. Витримує до –3. Але на хороший урожай розраховувати вже не доведеться.
Додати коментар