Виноградарі! Дайте собі спокій, а винограду — води
Ніч із 27 на 28 квітня була дійсно страшною для всіх, хто займається вирощуванням ранніх фруктів та овочів. Небувалий мороз знищив цвіт та зав’язь на багатьох окультурених рослинах. Не оминуло лихо і виноградарів.
Згідно з даними українських метеорологів, квітень 2025 року став найконтрастнішим за всю історію спостережень. Почався він заморозками і сніговими заметілями, потім, у період з 23 по 26 квітня, встановилася літня погода, коли термометри фіксували до 27 градусів тепла, а потім…
Потім настала страшна ніч із 27 на 28‑ме. Тоді температура повітря протягом чотирьох годин коливалася від 2 до 5 градусів морозу. А на поверхні ґрунту метеорологи взагалі фіксували до 7 градусів нижче нуля.
У результаті, були серйозно пошкоджені такі теплолюбні культури, як персики, виноград, картопля, черешня. На деяких деревах плодові бруньки загинули повністю.
Виноград відновиться, але урожай буде на 60 відсотків меншим
Виноград, як відомо, є південною рослиною. І він «боїться» навіть короткочасного зниження температури нижче нульової позначки. А при такому морозі, який був 28 квітня 2025‑го, на винограді замерзало і листя, не кажучи вже про плодові бруньки.
Але це не означає, що погодна аномалія повністю знищила виноград і урожаю в поточному році вже не буде.
У всякому випадку, кобеляцькі виноградарі, до яких ми звернулися за порадами для їх колег-початківців, радять не втрачати оптимізму.
Андрій Тристан, який займається виноградництвом уже кілька десятиліть, говорить:
— Що можна порадити людям? Передусім — не впадати у відчай. Так, у більшості випадків лоза серйозно пошкоджена морозом. Ну хіба що комусь пощастило і його лози знаходяться в дуже затишному місці, через що їх заморозок не зачепив. Але таких — меншість. Я в перший день, коли зайшов на свій виноградник, то лише зітхнув і пішов. Дав собі заспокоїтись, а досліджувати стан лози почав лише наступного дня. Початківці повинні розуміти, що виноград є культурою, здатною до відновлення. У неї є запасні бруньки, сплячі бруньки. І вони прокинуться. Але урожай буде десь відсотків на 60 меншим від очікуваного.
Що робити? Якщо заспокоїлися самі, то дайте винограду води. Йому для відновлення потрібна волога. А ще — азотні добрива. Можна із водою дати аміачної селітри чи Рост-концентрату із більшим вмістом азоту. А ще я б у цьому році, зважаючи на вимерзання, порадив би практично не нормувати лози. Нехай ростуть, як ростуть, набирають вегетативну масу. Це їм знадобиться вже на наступний рік. А по тому зеленому листячку, що вижило чи вже почало наростати заново, можна попрацювати таким антистресовим препаратом, як Мегафол.
Аналогічну пораду дав і Дмитро Омельяненко, інший кобелячанин, який займається виноградництвом. Він був лаконічним:
— Напоїть свій виноград водою і нагодуйте азотним добривом. Так, дуже хорошого урожаю вже не буде. Але винограду поїсте.
Від редакції: тут потрібно уточнити — якщо знову не буде морозу.
Додати коментар