«Шнобелівка-2025»
У Бостонському університеті в 35-й раз вручили Шнобелівську премію — нагороду за відкриття, які спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися. На цей раз головною темою стало травлення.
Зокрема, Шнобелівську премію в галузі хімії було вручено за радикально новий підхід до боротьби з ожирінням: зниження калорій за рахунок добавок із... тефлоном. Ця нестандартна ідея була натхненна напоями із нульовою калорійністю. Вчені припустили, що виробники продуктів харчування могли б додавати в свою продукцію порошкоподібний політетрафторетилен (ПТФЕ, більш відомий як тефлон), сподіваючись, що він наситить людей і при цьому непомітно вийде з організму, не засвоївшись. ПТФЕ міг би становити до чверті обсягу їжі.
Премія з фізики дісталася команді, яка вивчала особливості соусу для пасти, зокрема, фазовий перехід у страві «качо е пепе» (cacio e pepe, у перекладі з італійської — «сир і перець») — один із класичних страв італійської кухні. Саме він призводить до злипання макаронів.
Премію в галузі педіатрії отримало дослідження впливу дієти на смак грудного молока: з’ясувалося, що немовлята смокчуть груди довше, якщо їх матері їли часник.
Премію в галузі харчування отримали дослідники з Нігерії, Того, Італії та Франції, які годували райдужних ящірок у Того піцею в намаганні з’ясувати, яка їм більше подобається. Встановлено, що ящірки віддають перевагу «Чотирьом сирам».
Премія миру була присуджена команді з Німеччини, Нідерландів та Великої Британії за доказ того, що чарка горілки покращує навички спілкування іноземною мовою. «П’яні німці, як правило, вимовляють голландські слова краще, ніж тверезі», — повідомили дослідники.
Ще одне «алкогольне» дослідження провела група, де були вчені з Колумбії, Ізраїлю, Аргентини, Німеччини, Великої Британії, Італії, США, Португалії та Іспанії. Вони напували єгипетських фруктових кажанів етанолом. Вчені дійшли висновку, що кажани, які поїдають перебродилі фрукти, можуть бути схильні до більш високого ризику зіткнення з перешкодами. Їм дісталася Шнобелівська премія в галузі авіації.
Премію в галузі біології отримали японські «художники коровами»: вчені з’ясували, що корів рідше кусають мухи, якщо розфарбувати їх під зебр. Якщо простих корів за 30 хвилин кусали більш ніж 110 разів, то пофарбованих — менше 60 разів. Попри кумедність, відкриття може бути корисним у сфері сільського господарства.
Додати коментар