Борщ би подешевшав, але м’ясо підвело

Борщ би подешевшав, але м’ясо підвело

Більшість обов’язкових для приготування борщу інгредієнтів протягом 2025 року  суттєво подешевшали, у порівнянні з минулими роками.

Безумовно, борщ не можна назвати якоюсь особливою новорічною стравою. Але від цього його значення в житті українців не зменшується. Недаремно ж саме ця страва є своєрідною гастрономічної візитівкою України. Практично всі ЗМІ  й економісти щорічно, а то й помісячно, повідомляють, як змінилися ціни саме борщового набору.

Так, навесні поточного року ЗМІ пробували шокувати українців повідомленням про те, що вартість борщу досягла рекордно високого рівня і склала 222 гривні.

Таке подорожчання пояснили суттєвим зростанням цін на всі без виключення складові, необхідні для приготування улюбленої українцями страви — від м’яса і до овочів.

Але ж, як відомо, борщ варять не лише в червні, а й восени та взимку, адже в холодну пору року він ще більше смакує.

А ціна інгредієнтів борщового набору восени та взимку 2025 року рекордно знизилася, у порівнянні не лише із червнем поточного року, а й з минулими роками.

Тому редакція «ЕХО» вирішила порахувати, у скільки ж обійдеться борщ у грудні 2025-го.

«Варили» ми 3 літри борщу і от на таку кількість води рахували й складові.

Тут потрібно відзначити, що ціни на овочі в Кобеляках суттєво різняться, в залежності від місця, де їх купляти. Так, у мережі продуктових магазинів «Маркетопт» весь борщовий набір можна купити за цінами в 2-2,5 раза нижчими, аніж на кобеляцькому ж ринку. Цікаво, що така тенденція є цілорічною. На ринку в Кобеляках овочі дорожчі, аніж у супермаркеті, навіть у розпал сезону.

Тому, розраховуючи кобеляцький індекс борщу, редакція керувалася саме «маркетоптовськими» цінами.

Отже, картопля в грудні 2025-го коштує 11 гривень за кілограм, у минулому році коштувала 20, буряк коштує 7 гривень, у минулому році — 11, морква — 8 гривень проти 12 минулорічних, капуста — 8 гривень проти 15. А цибуля взагалі опустилася до рекордно низького рівня. Вона і в минулому році коштувала не надто дорого — близько 10 гривень за кілограм, а в 2015-му «пробила» своєрідне цінове дно. Зараз у Маркеті кілограм цибулі можна купити за 5 гривень.

Заради об’єктивності, згадаємо і про актуальні ціни на кобеляцькому овочевому ринку. Зараз перекупники просять за кілограм: картоплі, моркви, буряка і капусти — по 20 гривень, цибулі — 15.

Щоправда, в поточному році суттєво здорожчали інші обов’язкові складові українського борщу. А це — олія та м’ясо.

Якщо в минулому 2024 році кілограм свинини на кобеляцькому ринку можна було купити за 180 гривень, то зараз така ж вага продукту коштує вже 250 гривень. А за кілограм яловичини ставлять цінник у 330 гривень.

Продавці пояснюють таке різке зростання ціни на м’ясо ростом закупівельної ціни на свиней.

Одна із продавчинь на кобеляцькому ринку розповідає:

– На ціну м’ясопродуктів впливають багато факторів. От, у минулому році за кілограм  «живої ваги» свиней ми віддавали 52 гривні, а зараз — 100. Або ось електрика. Я зараз поторгую і йтиму робити кров’яну ковбасу. А для цього мені потрібно шість годин часу. А електрика в мережі буде дві години. Вмикатиму генератор. А в такому разі мені кіловат енергії обійдеться не в чотири гривні, а в шістдесят. От воно все в ціну і вкладається.

Та все ж, якщо рахувати, скільки коштуватиме три літри борщу, то керуючись сьогоднішніми цінами отримаємо наступні цифри:

  • 600 грамів м’яса свинини — 125 гривень;
  • 30 грамів олії — 2,12;
  • 150 грамів цибулі — 75 копійок; 
  • 400 грамів картоплі — 3,30;
  • 300 грамів капусти — 4 гривні;
  • 400 грамів буряку — 2,10;
  • 200 грамів моркви — 1,6.

Ну й додамо сюди ще томатну пасту на 20 гривень.

Разом  каструлька борщу «потягне» на 158 гривень.

Якщо вірити даним ресурсу під назвою «Український клуб аграрного бізнесу», що любить друкувати ціни на борщовий набір, то така ж ціна на борщ була і в листопаді минулого 2024 року.

Тобто, аби не м’ясо, то борщ для українців подешевшав би.

Заради справедливості потрібно нагадати, що борщ можна варити і не на м’ясному, а на кістковому бульйоні. А кілограм борщової кістки нині можна купити за 40 гривень.

Звичайно, можна передбачити обурення декого із любителів борщу. Що ж це за страва на кістках?!

Між тим, у «благословенні» і любимі деким (із незрозумілих причин) радянські часи борщ на кістках в основному і варили. І в ГОСТах робочих їдалень це було передбачено.


Автор: Ігор Філоненко
сьогодні, 13:45 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.