Про лічильники

Блог: Блог Валерія Коробчинського

Автор: Realist

"Ну  да  хочешь,  я  тебе  сейчас  выведу  (...),  что  у  тебя  белые  ресницы единственно  оттого  только,  что  в  Иване  Великом  тридцать  пять  сажен  высоты...."  Ф.М.Достоевский).

 

На сайті «ЕХО»  з’явилася  інформація чи стаття секретаря міської ради С.С.Галушко, про повірку лічильників обліку споживання води.  Починається вона  такими словами: «Останнім часом збільшилася кількість звернень жителів Кобеляк до міської ради з приводу повірки лічильників води. Кобелячани негативно реагують на приписи КП "Водоканал" щодо  періодичної повірки засобів обліку холодної води у їх оселях. Міська влада вважає за доцільне роз’яснити ситуацію з позиції закону і здорового глузду».

Давайте запам’ятаємо цей абзац і почитаємо далі : «Споживачі послуги з централізованого постачання холодної води цілком правильно звертають увагу адміністрації комунального підприємства на вимогу закону. Зокрема, на положення ч. 3 ст. 28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», згідно з яким періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Таку зобов’язальну норму містять і Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води й водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. № 630. Згідно п. 9 цих Правил, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця».

От на цьому б і повинно поставити крапку. Тому, що виправдань для невиконання закону не повинно бути. Це так згідно закону і згідно здорового глузду до яких апелює автор.  І тим більше, це так у цивілізованій Європі до якої нас тягнуть не спитавши. А виявляється рівень нашого, якщо можна так сказати, розвитку трішки не дотягує  до прийнятого у цивілізованому світі. І не стільки рівень розвитку самого народу, як рівень розвитку його чиновників. Вони мабуть сподіваються підняти  свій рівень прийшовши вже у  Європу.

На цьому можна було б і закрити тему. Все ясно, як два плюс два.  Але давайте трішки подискутуємо, пофантазуємо і поразсуждаємо. Що у розумінні автора є законом? А що здоровим глуздом?

Автор визнаючи той факт, що  Закон України   "Про метрологію та метрологічну діяльність"  передбачає повірку засобів обліку за рахунок надавача послуг пускається у довгі і плутані переконання пересічних у тім, що таки вони повинні сплачувати за повірку лічильників. Хоча очевидно, що «з позиції закону»,  автор і сам це визнає,  повірку лічильників повинен проводити надавач послуги.  Зупинятися на доводах автора я просто не буду, бо не варто цього робити в силу вище приведеного.  Пускатися ж  в дискусію, це попасти під вплив того, хто хоче вас одурити. І ясна справа, що вас тоді у чомусь таки переконають. Це звичний прийом, який використовують на «Привозі».

А тепер, щодо «здорового гдузду». Доводи, які  приводить автор, просто смішні для людини не втратившої того самого здорового глузду. Ну, по-перше, закон є закон. Принаймні так повинно бути у цивілізованій країні. До таких країн хочуть віднести і Україну. І в першу чергу хоче цього керівництво міськради. Вірніше, так воно стверджує. А що ж насправді? Елементарна логіка і навіть закон стверджують, що надавач послуг встановлює і перевіряє засоби обліку того, що він надає чи продає. Така логіка без усяких законів з успіхом діє і на базарі, і в магазинах, куди ніхто не ходить із своїми вагами. Наша ж міська влада вважаючи себе поводирями люду до цивілізованого життя поступає навпаки. Нагадаю, що першою ознакою цивілізованого суспільсва є  його здатність не просто дотримуватись прийнятих законів, а й захищатися від усіляких шахраїв і брехунів і не обирати їх у владу.  Але по суті. В чому ж нас хоче преконати  секретар ради?  По-перше в тому, що Постанови уряду і відомчі правила стоять вище законів прийнятих в державі. Чому так вважаю? Та тому, що свої доводи для ігнорування  Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність"    він підкріплює посиланням на Постанови КМУ, зокрема, до речі, і  «злочинного», як вони вважають. Ніхто ж не буде заперчувати, що уся та влада, а значить і премєр Азаров визнані на Майдані і нашими сучасними керманичами злочинними. І от, секретар ради посилається на постанову  Кабінету міністрів України від 1 червня 2011 р. N 869 підписану….  М.Азаровим.

Тут правда проблема   існує. Я, наприклад,  ніяк не можу второпати, які ж закони, постанови і т.п. прийняті  «злочинною владою» є злочинними, а які ні.  Треба якийсь перелік надрукувати. Памятаю, скільки було крику про відомі «тоталітарні» закони прийняті ВРУ в період проведення Майдану.  Їх відмінили, натомість прийняли інші, не менш тоталітарні.  Зараз взагалі хочуть за будь яке заперчення владі саджати вас до буцегарні. І нічого. Всіх влаштовує. Тепер же із нас аж пре гідність. Ми ж вчинили революцію гідності і тепер всі стали гідними, гордими і ще  якимись. Ну, там, панами, господами, чи містерами. Ура! Тепер кожен другий пан чи містер буде йти з поклоном у відділ субсидій і прохати там допомоги, аби не вмерти з голоду.

І от чим мені чудні кобелячани, так це тим, що вони активно їздять на  майдани  і фронти, витрачають на це купу грошей і при усій цій активності  не можуть вирішити елементарного у себе під носом. При цьому вони  мріють про   Європу, затівають якісь адмінреформи з розширенням прав громад і т.п. Навіщо вам все це, коли не можете заставити  міську владу виконати вимоги закону?  І навіть, в більшості своїй, не усвідомлюєте, що вона закон порушує і вас лохотронить. У нас в Кобеляках є купа юристів, проблема  повірки лічильників води стосується і їх, а не лише пересічних. І хто із них дасть вам пораду, хто напише грамотну статтю із розясненням дій влади? А їх авторитет мав би подіяти на боязливих пересічних, які живуть за традицийним українським принципом «моя хата з краю».

РS: В усій цій заморочці мені, чесно кажучи, не зрозуміло, яка все таки вигода для міського голови з того, що він не хоче піти на поступки громаді і зробити все згідно здорового глузду і згідно закону одночасно, так як це роблять наприклад, електрики, газовики. Що йому заважає набрати балів перед виборами? А щось же заважає.  Для мене, це нерозгадана  загадка. Підкажіть розгадку, хто знає.

18 березня 2015, 16:02 | Блог: Блог Валерія Коробчинського

Інші записи автора


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.