Як закон "Про мову" вбив культурність нації

Блог: Аналітичний дворік

Автор: dvorikmisha

Дуже скоро, вже 17 липня набирає чинності закон, коротко відомий як  “Закон про мову” (2704), а точніше – деякі статті з нього. І це перемога. Вперше за 28 років є дієвий правовий інструмент для впровадження українізації нашої держави. Вперше є адміністративна відповідальність за порушення мовних норм, за невикористання державної мови, за зневажливе ставлення до української. Це величезний прорив наших законотворців і усіх небайдужих, хто доклав до цього руку.

Закон поки не вступив в силу, а набрання чинності більшісті з його статей відкладене на різні терміни: від півроку до 11 років. Юридично відкладене.

Проте соціум за 28 років так і не навчився читати закони. Не навчився відрізняти суть повідомлень ЗМІ від маніпулятивних заголовків. А за роки війни ще й забув розуміння чітких меж між правами та обов’язками, між булінгом та самозахистом, між дозволеним та злочином.

Безконтрольність соцмереж, а точніше Фейсбуку, зробила нормальною нову культуру спілкування (а точніше відсутність культури). Агресивні коментарі, образи, приниження, заклики до агресії та, навіть, актів тероризму – користувачі соцмереж відтепер виправдовують багато чого Законом “Про мову”.

“Ви пишете російською? – Ви зрадник”.

“Ви захищаєте пенсіонерів, що не вивчили українську? – Ватні колоради”

“Маєте вивіску магазину російською? – Отримайте цеглу у вікно”

“Не в захваті від закону про мову? – Ловіть коктейль Молотова і тремтіть від погроз”

“Закликаєте бути терпимими до російськомовної частини українських громадян? – Ви російський націоналіст. Чемодан, вокзал, москва”.

Якщо хтось посміхнувся і думає, що це художній прийом перебільшення, то – ні. Це цитати з соцмережі – лише крапля в морі агресії і бруду у який поринає наш соціум. Ця агресія культивується різноманітними тематичними групами і записами, де в обговореннях заборонений хіба що мат, а потім поступово виливається у реальне життя, на вулиці у повсякденне спілкування.

Вже нормально, прикрившись законом про мову, зайти в кондитерську з назвою російською мовою і крити матом відвідувачів та продавців, погрожувати насиллям та хуліганством. Потім похвалитися цим на своїй сторінці в соцмережі і збирати “лайки”.

Війна зробила нас більш черствими, більш жорстокими, загартованими, прагматичними. Проте виправдовувати війною агресію українця до українця, втрату культури поведінки, нехтування ввічливістю, етикетом, а іноді й нехтування законом – це занадто.

Звірячі інстинкти – це простіше, ніж чемність та вихованість. Але це не те, заради чого гинуть наші воїни, не те, заради чого ми боремося вже стільки важких і кривавих років.

11 липня 2019, 15:58 | Блог: Аналітичний дворік

Інші записи автора




1. Чудо Юдо / 24 серпня 2019, 11:10 Цитувати
Ви немов тільки побачили цю мовну агресію.
Політики її використовують ще з часів Помаранчевої революції. А мені ще раніше, в інтернет-чатах, російські та донбаські браття, почувши українську мову, писали "Гаварі на нормальном язике, бендер, че мукаешь на своєй тупой мовє???"
Так що Вам у очі кинулося лише те, що тепер україномовні стали агресивнішими, російськомовні агресивні уже давно.
2. Чудо Юдо / 24 серпня 2019, 11:12 Цитувати
Хоча насправді у інтернети пи**іти то всі люблять. А на ділі поки що не знаю жодного випадку коли хтось коктейлі Молотова кидав у вітрини магазинів з російськомовними вивісками. Я думаю це паніка з нічого.
3. ИВЕН / 24 серпня 2019, 11:30 Цитувати
УКРАЇНЦІ-з Днем НЕЗАЛЕЖНОСТІ !!!
4. orakul / 24 серпня 2019, 12:10 Цитувати
2.Чудо Юдо
«не знаю жодного випадку коли хтось коктейлі Молотова кидав у вітрини магазинів з російськомовними вивісками.»


Ти десь у ляхів батракував, що нічого не знаєш? Кидають навіть у банки. Посилання на ua-news.liga.net
5. Чудо Юдо / 24 серпня 2019, 13:25 Цитувати
4.orakul
«Ти десь у ляхів батракував, що нічого не знаєш? Кидають навіть у банки. Посилання на ua-news.liga.net»

І при чому тут питання мови?О_о
6. orakul / 24 серпня 2019, 13:47 Цитувати
5.Чудо Юдо
«І при чому тут питання мови?О_о»

Та ні при чому.
А ти таки батракував, бо відстав від життя. Тут вже нові порядки і правила. Вже можна й відступати від теми і тебе не банять. А Філон он в одній із своїх редакційних статей навіть Тараса Шевченко процитував. Тепер гадаємо, "к чему бы это?"
7. orakul / 24 серпня 2019, 14:19 Цитувати
5.Чудо Юдо
« питання мови?»

Питання мови, воно вже настільки заїзжене, що про нього й писати не хочеться. Розумні люди й так пойняли що мова і мовний закон напрвлені на ровал країни. А пришелепку цього не поясниш. Не поясниш цього й свідомим вчителям, а таких дуже багато.
Перед тим як щось розсуждать про мову треба вивчити логіку. Товаришу Сталіну треба поставити золотий памяник лише за те, що він дійсно примусово запровадив у 1948 році для учнів старших класів предмет Логіка. Сталіна отруїли і Логіку прибрали. Дуже вже небезпечна диципліна для влади. Тепер людям можна вішати бідь яку локшину. Знали б логіку то задалися б простим питанням, а навіщо Сталін вводив цб дисипліну? Він же тиран, деспот, ворог усього людства і т.п. Але про мову. Як повинно бути відомо будь-якому мирянину в яких нас перетворюють, колись на світі була одна мова. Для того, щоб люди не збудували Вавілонську вежу тіпа бог зрробив різні мови. Ну ясно ж для чого? Щоб перебували у розколі, один одного не розуміли, не випендрювались і своїх пастухів слухали. Так і сьогодні. Саме така ціль українізації. Та й роблять її ті самі що з Вавілнського полону тіпа втекли чи може їх навмисне випустли, чи в Єгипет перегнали. Отака муйня малята.
8. orakul / 24 серпня 2019, 14:29 Цитувати
А якщо відійти від Вавілону, то рахують що укрмову придумав Куліш. Чи я щось не те пишу? Поправляйте, шановні вчителі пришелепуватого наріду. Це ваша заслуга, це ви понавивчали таких свідомих українція які тепер раді продати навіть рідну матір а не те що країну. І продають. Чисто цитати з тирнету про Куліша.
"вместе с Тарасом Шевченко в XIX веке считался родоначальниками классической украинской поэзии.."
"был первым переводчиком на украинский язык произведений Байрона, Шекспира, Гете.." Включаємо логіку, якої нема, і робимо висновок, що "до того" українці не читали на тіпа рідній мові ні Байрона, ні Шекспіра, ні..."
Скажу більше, вони не лише іх не читали, вони взагалі нічого не читали, бо читати на вміли. Якби не москалі то сам Куліш не вмів би читати. Ну та ладно. Йдемо далі. "Кулиш стал автором украинского алфавита – «кулешовки» – одной из первых версий украинской грамматики, легшей в основу современного украинского языка и названной в честь автора".
9. orakul / 24 серпня 2019, 14:32 Цитувати
І все це ще б нічого, якби не було відомого листа Куліша Якову Головацькому. Але лист є, і в цьому листі все що потрібно знати про мовне питання.
"Вам відомо, що правопис, прозваний у нас в Галичині "кулішівкою", винайдений мною в той час, коли всі в Росії були зайняті поширенням грамотності в простому народі. З метою полегшити науку грамоти для людей, яким ніколи довго вчитися, я придумав спрощений правопис. Але з нього тепер роблять політичне знамено. Полякам приємно, що не всі росіяни пишуть однаково по-російськи; вони останнім часом особливо прийнялися хвалити мою вигадку: вони засновують на ній свої нісенітні плани і тому готові лестити навіть такому своєму супротивнику, як я … Тепер бере мене охота написати нову заяву в тому роді з приводу звеличування ними "кулішівки". Бачачи це знамено у ворожих руках, я перший на нього вдарю і зречуся свого правопису в ім’я російської єдності.".
Для тих у кого є просто мізки в голові все ясно і без логіки. Але будуть все одно заперечувати і обурюватись. Селена з Славком перші щось напишуть.
10. Чудо Юдо / 24 серпня 2019, 17:57 Цитувати
«У городі бузина, а в Києві дядько».
Оракул майстер пересрати будь-яку тему.
11. Ltava / 26 серпня 2019, 14:36 Цитувати
10.Чудо Юдо
«Оракул майстер пересрати будь-яку тему.»

А де він такого бреду завжди вишукує ?:))
12. orakul / 26 серпня 2019, 18:18 Цитувати
11.Ltava
«А де він такого бреду завжди вишукує ?:))»

Якого блін бреду? Я привів цитату із листа Пантелеймона Куліша - творця української абетки. Який там бред? Там все ясно і по суті. Піди в бібліотеку візьми повне зібрання творів Куліша і почитай чи відшукай. Ясно, що кричати СУГС простіше.
13. Ltava / 26 серпня 2019, 21:15 Цитувати
12.orakul
« Пантелеймона Куліша»

«Учителя 5-ої С.-Петербурзької гімназії 9-го класу Куліша, який хоча й не належав до цього товариства, але був у дружніх зв’язках із усіма його учасниками й самовиношував надзвичайні думки про вигадану важливість України, вмістивши навіть у надрукованих од нього творах багато двозначних місць, що могли вселяти в малоросів думки про право їх на окреме існування від імперії, — замкути в Олексіївський равелін на чотири місяці й потім відіслати на службу в Вологду…»
14. orakul / 26 серпня 2019, 23:11 Цитувати
13.Ltava
«замкути в Олексіївський равелін на чотири місяці й потім відіслати на службу в Вологду…»»

Ну й що ти цим хочеш сказати? Якщо царь посадив, то значить Куліш по вашій логіці правильний патріота. А ви йому виходить не вірите. Чудні ви. Це так, як ви усім миром разом із вашою гейропою на весь світ голосили "Свободу Надії Савченко", до Ради обрали, а потім, як Петя відправив її до "равеліну", так у вас відразу Надійка і не такою стала.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.