10 жовтня — Всесвітній день психічного здоров'я

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров'я.
Психічне здоров'я — це стан соціального благополуччя, який дає можливість кожній людині реалізувати власний потенціал, долати життєві стреси, плідно працювати і брати участь в суспільному житті.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на планеті живуть понад 500 мільйонів людей, які страждають на психічні захворювання, найпоширенішими з яких є депресія (45 %), алкогольна, наркотична, ігрова та інші залежності (15 %), психози (12 %). Половина психічних хвороб є причиною інвалідності.
Метою Всесвітнього дня психічного здоров'я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості.
Росту захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси. Сучасне життя само по собі призводить до стресів: зміни в житті політичному, економічному, безладдя на роботі, та й просто поїздка в загальному транспорті призводять до того, що людина зі своїми стресами починає упокорюватися, а так і до депресії недалеко.
Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. Люди борються з ними, не замислюючись над тим, що потрібно не боротися, а не допускати їх.
Для збереження психічного здоров'я потрібно виконувати лише декілька нескладних правил: збалансовано харчуватися, достатньо спати (6–8 годин на добу) і дотримуватися розпорядку дня: робота-відпочинок.
Плануйте своє життя! Ставте реальні цілі і не чекайте, що зміни відбудуться самі собою — працюйте для себе. Не шукайте розслаблення у зловживанні алкоголем або прийомі психоактивних речовин — це лише поглибить психоемоційні проблеми.
Пам’ятайте, що всі люди потребують підтримки, участі, співчуття та любові. Ви не самотні! Поруч завжди є люди, які зрозуміють і допоможуть. Не соромтеся звертатися за допомогою! У разі потреби звертайтеся до фахівців — отримаєте індивідуальну, конфіденційну, безкоштовну консультативну допомогу і підтримку.
Бажаємо Вам міцного психічного і фізичного здоров'я!

Автор: Олена БІДЕНКО, лікар-психіатр Кобеляцької центральної районної лікарні
7 жовтня 2011, 11:33 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.