Туберкульоз: Україна друга в Європі

В Україні захворюваність на туберкульоз набирає обертів, починаючи з 1995 року. Медики відзначають розповсюдження всіх форм цього захворювання.
Згідно зі статистикою, за 1 годину в Україну заражаються туберкульозом чотири людини і помирає одна. За офіційними даними, на обліку перебувають 515 тис. хворих. Це другий показник в Європі після Росії.
За словами голови парламентського комітету з охорони здоров'я Верховної Ради України Тетяни Бахтєєвої, «в Україні склалася надзвичайна ситуація із захворюваністю на туберкульоз. Масштаби поширення туберкульозу, смертність і інвалідність від нього в Україні представляють реальну загрозу для національної безпеки. Незначне поліпшення показників захворюваності і смертності від туберкульозу в 2006 році (на 1,1 % і 12,6 % відповідно в порівнянні з 2005 р.) не зменшує тривоги».
За словами Бахтєєвої, за кількістю випадків захворювання на туберкульоз Україна стабільно займає друге місце в Європі (після Росії).
Як зазначила доповідач, епідемічні показники туберкульозу в Україні в 10–12 разів перевищують аналогічні показники в розвинених країнах. «Близько 2/3 хворих на туберкульоз — люди працездатного і репродуктивного віку», — зазначила Бахтєєва.
У той же час, аналізуючи місця найбільшого поширення цієї хвороби, вона зазначила, що показник захворюваності на туберкульоз в місцях позбавлення волі в 140 разів вищий середнього по Україні. «Щорічно, у зв'язку із завершенням терміну покарання або з амністією, 20–30 відсотків таких хворих випадають з-під спостереження й, природно, стають джерелом зараження», — зазначила Бахтєєва.
Лікарів також турбує стрімке поширення туберкульозу серед дітей.
18 листопада 2011, 16:19 | Полтавщина | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.