Готуємось до грипу

Готуємось до грипу

У зв’язку з наближенням сезонного спалаху епідемії грипу, лікарі радять зробити вакцинацію. Станом на 19 листопада у Новосанжарському районі щеплення від грипу зробили 209 чоловік.

Робити чи не робити щеплення — кожен вирішує самостійно, але лікарі рекомендують робити і бажано за місяць-півтора до прогнозованої епідемії (це кінець вересня — початок жовтня). Але вакцинуватися можна і в подальшому, адже нерідко віруси грипу продовжують «атакувати» аж до весни.

Для людини, яка захотіла зробити собі, або своїй дитині щеплення, стартовою точкою є кабінет сімейного лікаря. Нагадаємо, що вакцинувати дітей можна з 6-місячного віку.

При вакцинації гарантія захисту від вірусів грипу складає 95 %.

За словами Євгенія Аглічева, лікаря-інфекціоніста Новосанжарської ЦРЛ, у вакцині є матеріал, завдяки якому в організмі людини утворюються антитіла до трьох найбільш актуальних у цьому епідсезоні штамів вірусів. Але навіть зробивши щеплення, потрібно берегтися і бути уважним до власного здоров’я, адже існує понад 200 збудників респіраторних захворювань. Щоб знизити ризик зараження, слід дотримуватися елементарних правил. Не переохолоджуватися, якомога частіше мити руки, менше бувати у місцях, де велике скупчення людей, гарно харчуватися.

Якщо все ж таки людина захворіла, то потрібно приймати жарознижуючі препарати, такі як ібупрофен, парацетамол. Не рекомендується ацетилсаліцилова кислота, бо вона підвищує кровоточивість, що небезпечно при ускладненнях. Також у перші 48 годин захворювання необхідно приймати противірусні препарати (арбідол, амізон).У період лихоманки слід дотримуватися постільного режиму, вживати багато рідини (соки, морси), часто провітрювати приміщення. Період лихоманки при неускладненій ГРВІ триває до 72 годин. Якщо покращення не настає, необхідно звернутися до лікаря. Самолікування, як і нераціональне застосування ліків, також може перешкоджати одужанню.

На сьогодні у Новосанжарському районі пройшли вакцинацію 209 чоловік. Це здебільшого медпрацівники та представники закритих колективів (інтернатів).


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»
27 листопада 2012, 09:12 | Полтавщина | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.