Як уберегтись від гіпертонії?

Як уберегтись від гіпертонії?

На чергове засідання ради ветеранів запросили сімейного лікаря Жанну Шевченко. Вона розповіла присутнім про артеріальну гіпертензію та виклала основи повноцінного і здорового харчування.
За словами сімейного лікаря, на гіпертонічну хворобу або, простіше кажучи, підвищений кров’яний тиск сьогодні хворіє практично кожна третя людина. Це захворювання підвищує ризик виникнення інсульту, серцевої недостатності та інфаркту. Тому сьогодні будь-який прийом у терапевта в Кобеляцькому поліклінічному відділенні розпочинається із вимірювання артеріального тиску.
Далі Жанна Шевченко повідомила, що оптимальним рівнем артеріального тиску вважається показник не вищий 130 на 80 міліметрів ртутного стовпчика. Норма — 130 на 85. Високий (норма) — 140 на 85. За словами лікаря, виділяють три ступені артеріальної гіпертензії. Перша — 140-159 на 90-99 міліметрів ртутного стовпчика. Друга — 160-179 на 100-109. І третя — 180 і вище на 110.
Терапевт стверджує, що найбільше схильні до гіпертонічної хвороби чоловіки, старші 55 років, та жінки після 65 років.
На розвиток захворювання впливають різноманітні фактори. Це і паління, і вживання алкоголю, і рівень холестерину в крові, і надлишкова вага, яка дає чимале навантаження на судини. До речі, науково доведено, що артеріальна гіпертензія може передаватися спадково. І щоб уберегти себе від цього захворювання, варто, насамперед, менше піддаватись стресам, позбутись шкідливих звичок та повноцінно харчуватись.
Далі Жанна Шевченко зупинилася на основах здорового харчування. Вона розповіла, що дієтологами розроблена національна піраміда повноцінного харчування. Першу сходинку в ній займають овочі та фрукти. Їх варто внести до свого щоденного раціону.
На другій сходинці — продукти тваринного походження: м’ясо, риба, печінка та яйця. Їх замінити іншими продуктами не можна. Адже вони містять у собі 8 із 20 незамінних амінокислот та жиророзчинних вітамінів, які неабияк потрібні нашому організму.
На третій сходинці — зернові та бобові продукти. Їх також варто включити до свого щоденного раціону. Це — гречана, вівсяна, пшоняна та кукурудзяна каші.
Далі — жир та горіхи. Вважається, що нормою є вживання близько 30 грамів горіхів або соняшникового чи гарбузового насіння щодня. І найменше рекомендується вживати легких вуглеводів, цукру та кондитерських виробів. Для прикладу, дозволяється лише одне тістечко на день. Також варто вживати менше солі. Норма — близько 5 грамів на день.
Далі Жанна Шевченко розповіла, що приймати їжу варто не тричі на день, а частіше, 4-5 разів, але меншими порціями. Через 3-4 години після сніданку має бути другий сніданок. Він повинен бути найбільш об’ємним. Через кілька годин, коли зголоднієте, — обід. Далі мають бути  легкий перекус та вечеря. Вважається, що такий режим харчування є збалансованим і вбереже вас від надмірних вечірніх переїдань.
Ну і насамкінець варто не забувати про фізичну активність. Жанна Шевченко порадила всім щодня, без поспіху, ходити на свіжому повітрі близько 30-45 хвилин. Цей процес позитивно впливає на судини і допомагає вберегтися від розвитку гіпертонічної хвороби.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»
2 грудня 2014, 09:18 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.