Обережно, фейк!

Обережно, фейк!

На написання статті автора надихнула просто величезна кількість відверто неправдивих та маніпулятивних новин у соцмережах, які земляки без тіні сумніву перепощують і тим самим розповсюджують.  Дуже часто користувачі діляться такими дурницями, що, читаючи сам текст «новини», задумуєшся над адекватністю людини. Давайте разом розберемося, як перестати бути «лохом» та навчитися відрізняти маніпуляції та фейки від правди.

 

Майдан, як початок тотальної брехні

Саме в період початку так званої революції гідності в Україні почалася одна з наймасштабніших у сучасній історії інформаційна маніпуляція, коли фактичні дані наскільки спотворювалися, що до остаточного споживача надходило менше половини правди. Саме в цей час я почав ставитися до інформації вкрай критично та перевіряти по буквах новини і повідомлення. За час майдану із телеканалів та соціальних мереж брехали майже про все. І про «студентів», і про напрямки та кількості пострілів, і про кількість загиблих. Навіть, здавалося, непорушна «небесна сотня» складається з людей, які відношення до революції не мали. Хтось загинув у селі, когось зарізали в автобусі за 500 кілометрів від Києва і так далі, і тому подібне. І в результаті, уже неможливо відрізнити справжніх пасіонаріїв, які загинули за власні ідеали, від випадкових жертв, а то й відвертих пройдисвітів. Маніпуляція стала невід’ємною частиною політичних баталій у нашій країні. Нами постійно і безсоромно маніпулюють брехливі політики і непрофесійні або продажні журналісти.

 

Коронавірус головного мозку

А скільки фейкових даних та псевдоновин зараз розміщується в мережі, що стосуються модного зараз COVID-19! «Мій брат працює лікарем і в нього знайомі в Іспанії сказали…», «Лікарка з Італійської лікарні прислала голосове повідомлення…», «Знахарка Клава Вірусовна із села Грипово рекомендує пити бокал Джемісона кожного ранку, і вірус не дістане вас», «Курці не хворіють на коронавірус», «У Царичанці 10 чоловік захворіли на коронавірус ( автор відомий - О.О. Копелець), «Вишки 5G сприяють поширенню вірусу!». Такі та інші відверті фейки ширяться зараз майже кожного дня. Що ж робити в ситуації, коли, прочитавши новину, ви не можете точно сказати, чи це правда, чи брехня. Вас навчити? Добре, тоді далі по пунктах.

1.  Не поспішайте!

Уважно перевірте новину чи повідомлення. Якщо це сторінка у Фейсбуці, то перевірте кількість читачів, коментарі під новиною, співвідношення лайків та дизлайків. Хто до вас звертається? Де працює? Як можна побачити документи чи впевнитися у фактичному існуванні людини чи організації? З якою ціллю вам прислали повідомлення? Чи авторитетне джерело інформації? Чи не було раніше помічено за цим джерелом маніпуляцій чи фейків? Будьте холоднокровні, зупиніться, подумайте, проаналізуйте. Перевірка може зайняти до 5-10 хвилин, що дозволить не тільки вам не стати ошуканим, а й ви, ділячись фейком, не будете вводити близьких вам людей в оману.

2. Перевірте джерело

Тітка в лікарні, брат з Іспанії чи новостворена сторінка або сайт із назвою «Короновірусний бригадир» є найненадійнійшими джерелами інформації. Авторитетними та надійними інформаторами зараз виступають МОЗи різних країн. Навіть на сторінках українського МОЗу ви зможете знайти всю необхідну інформацію щодо кількості захворівших, рекомендації по ізоляції, правові документи та поради лікарів. Коли повідомлення поширюється офіційним джерелом, то це дає право правоохоронним органам звернутися до суду в разі «фейку» чи брехні. Такої відповідальності в неперевірених джерел немає, тому брехати вони зможуть майже бескінечно. До речі, є ще один фейк, який «гуляє» мережею. Це — про нібито кримінальну відповідальність за поширення цих самих фейків. Мушу вас розчарувати — максимум покарання, що загрожує брехуну — це штраф у ромірі від 170 до 225 гривень. Думаю, що міський голова Олександр Копелець про це добре знав, коли збрехав про хворих на коронавірус у Царичанці.

3. Підробка

За допомогою сучасних графічних програм можна дуже просто підробити зображення новини з державних телеканалів чи печатку на, начебто, офіційному документі. Якщо ви побачили фотографію з екрана телевізора, на якому зображена всім знайома телеведуча, а під нею написано, що коронавірус навчився уганяти літаки, то було б непогано зайти до пошукової системи та перевірити новину. Це стосується і фото документів. Перевіряйте!

4.  Не впевнений — не поширюй!

Якщо ти не впевнений у новині, якою б вона не була сенсаційною, — не поширюй її. Не потрібно одразу закидати фейк до соціальних мереж, груп у мессенджерах. Такий безвідповідальний крок може створити панічний настрій, як було з масками та гречкою, лимоном та імбиром. Не ділися, якщо не перевірив та не впевнився.

5. Гра на емоціях

Люди найчастіше саме через емоції роблять багато дурниць. Я й сам іноді дивуюсь власній гарячковості та дурницям, які роблю через яскраві емоції. Думайте холодною головою, завжди.

6.  Перевіряй частинами

Якщо в новині чи повідомленні йде мова про рекомендації, то необхідно перевірити кожний пункт окремо. Часто буває так, що разом із одним фактом домішують три фейки, і тоді новина стає правдоподібною. Але це один із законів маніпуляції, який ще називають напівправда. Перевіряйте дати повідомлень — який рік, якій місяць, який день. Актуальність теж іноді багато чого вирішує.

7.  Фантазія

Це одна із найнебезпечніших речей під час поширення фейку. У кожного з нас своє уявлення світу. У щось ми віримо, у щось ні. Наприклад, «порохоботи» із радістю поженуть фейк про «зебілів», і навпаки. Бо фейк стосується їхніх особистих уподобань. У цей момент наша психіка дуже вразлива. Читаючи новину, намагайтеся відноситися до неї нейтрально, як читач, у якого немає особистих уподобань, це дасть змогу чітко відокремити правду від брехні.

Вітаю! Тепер трохи практики — і ти, мій дорогий читач, справжній детектив! У тебе є імунітет до брехні, ти впевнений у тому, що читаєш і чим ділишся!

Тримайте мозок у чистоті та не дозволяйте голубим екранам робити з вас дурнів! З повагою, ваш вірний автор.


Автор: Володимир Тюркін
18 травня 2020, 09:12 | Полтавщина | Спорт і здоров'я



1. stepan / 18 травня 2020, 09:52 Цитувати
"так званої революції гідності" серйозно? Вітаю редакцію Ехо - ви скурвились.
2. Седой / 18 травня 2020, 10:19 Цитувати
Степан, попробуйте обосновать «Гiднiсть» хоть какой-то фактурой. Сразу станет ясно, кто скурвился :(
3. Седой / 18 травня 2020, 10:21 Цитувати
До народа, слава Богу, начинает доходить, что же это было. Как по мне - оплаченный пиндосами госпереворот, который принес страдания простому народу Украины
4. Ltava / 18 травня 2020, 10:25 Цитувати
3.Седой
«оплаченный пиндосами госпереворот, который принес страдания простому народу Украины»

))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
5. Fuks / 18 травня 2020, 11:42 Цитувати
Яка революція гідності.По телеку накрутили шо Янек вор,де кому влади захотілось,а народ повірив і пішов на майдан.Дехто й загинув.І де зараз революціонери,да стали мільярдерами.Країну відкинули назад на десятки років в розвитку...Гідність це коли людина має гідне життя,працює в своїй не корумпованій країні,отримує гідну зарплатню,має гідну освіту і медицину,гідну пенсію,а не є рабом в онурі,і т.д. То де гідність?
6. Седой / 18 травня 2020, 13:53 Цитувати
У лтавы на клаве скобочки, похоже, в другую сторону заточены... Про смех без причины слышали?
7. Fed654Frumos / 18 травня 2020, 15:20 Цитувати
У лтави сміх,що в Казахстані на обочинах росте,а він завжди без причини.
8. Чудо Юдо / 18 травня 2020, 16:17 Цитувати
5.Fuks
«По телеку накрутили шо Янек вор,де кому влади захотілос»

Ах, негодяї, такого святого чоловіка оббрехали!

3.Седой
«Как по мне - оплаченный пиндосами госпереворот, который принес страдания простому народу Украины»

Перворот організований, ясна справа, як і всі перевороти, але якраз після нього хоч якісь думки почали в голову людям лізти. А до того як орда зомбі були - пахали за мінімалку і плакали що хреново живуть, але нічого для покращення становища свого не планували робити.
Хоча що ж це я, воно може комусь з іншої країни (на яку Яник пахав у свій час) та видніше
9. Чудо Юдо / 18 травня 2020, 16:19 Цитувати
5.Fuks
«Країну відкинули назад на десятки років в розвитку...»

А по чому ви розцінили розвиток? По кількості віджатих підприємств синком Януковича? Так, за останні 5 років їх явно поменшало :)
Ну ладно, а якщо серйозно - що саме із змін Ви вважаєте "відкиданням у розвитку", який, на Вашу думку, був такий чудовий при Януковичу?
10. Fuks / 18 травня 2020, 20:17 Цитувати
А у Вас віджали підприємство чи бізнес Янукрвичі,чи в когось ваших знайомх. Знову фейк.
11. Ltava / 18 травня 2020, 20:48 Цитувати


Змінено 27.05.2020, 05:48
12. Чудо Юдо / 18 травня 2020, 22:22 Цитувати
10.Fuks
«А у Вас віджали підприємство чи бізнес Янукрвичі,чи в когось ваших знайомх. Знову фейк. »

Ні, не віджимали. Знайомих крупних бізнесменів не маю. Але розумію про що Ви.
У мене не віджимали, але що точно можу сказати, це те, що не платили за мою роботу гроші державні організації. Не те щоб це мої основні клієнти, але є трохи. У них в усіх були бабки лише на зарплати, їжу, ну там, найнеобхідніше. А на всі інші потреби (техніка, ІТ, будівництво, навіть пальне) казначейство не виділяло грошей. У 2013-му казначейство взагалі було державним підрозділом, яке виконує єдину функцію - не надає гроші. Бо всі бабки йшли у Київ і звідти не поверталися. Для необізнаних це було непомітно, але Україна семимильними кроками прямувала до дупи більшої, ніж вона потім настала після Майдану. Мені так тоді здавалося. Точніше не скажу, я не економіст.

Змінено 18.05.2020, 22:24
13. Чудо Юдо / 18 травня 2020, 22:32 Цитувати
Ну, скажімо, так - отаку бетонну трасу, яку зараз ліплять біля Кобеляк, та що там, навіть отакий парк, який Копелець організував зробити, Україна собі дозволити не могла. Гроші десь випаровувалися.
14. orakul / 19 травня 2020, 00:17 Цитувати
1.stepan
«"так званої революції гідності" серйозно? »

Сурйозно, Стяпан. Ти й досі не зрозумів?
15. orakul / 19 травня 2020, 00:18 Цитувати
3.Седой
«До народа, слава Богу, начинает доходить, что же это было.»

Слабовато доходит. Три пришелепуватих дизлайк поставили.
16. orakul / 19 травня 2020, 00:21 Цитувати
8.Чудо Юдо
« після нього хоч якісь думки почали в голову людям лізти.»

Слабувато щось ті думки в пришелепуваті голови лізуть.
17. orakul / 19 травня 2020, 00:24 Цитувати
9.Чудо Юдо
«По кількості віджатих підприємств синком Януковича? »

Тебе послухати, так вся Україна зараз синку Янека належить. Ти хоча б просвітив скільки він собі урвав облгазів, обленерго, гоків чи ще чогось?
18. orakul / 19 травня 2020, 00:28 Цитувати
12.Чудо Юдо
«У мене не віджимали,»

«Мій брат працює лікарем і в нього знайомі в Іспанії сказали…», «Лікарка з Італійської лікарні прислала голосове повідомлення…»
19. orakul / 19 травня 2020, 00:34 Цитувати
13.Чудо Юдо
«Ну, скажімо, так - отаку бетонну трасу, яку зараз ліплять біля Кобеляк, та що там, навіть отакий парк, який Копелець організував зробити, Україна собі дозволити не могла. Гроші десь випаровувалися.»

Дорогу роблять до синагоги, то святе. Рабинович он сімсот чи девятсот кілограмову ментору із чистого золота Ізраїлю даром чи що дарував? А зробити дорогу до можливо Третього Храму Соломона, то пльовоє дєло. Собі ж будують на своїй тіпа богом даній землі. А гроші випаровувалися у Ісипові гастролі майже до усіх країн світу. Сам він про це і хвастався. А ще, Водоканал організовував морські турне з дєвочками. Та мало куди вони могли ще випаруватися, якщо їх "випаровувати". Слухай уніматєльно, хоч ти й тупуватий "тут наши корни тут истоки" (не вас пришелепків тут корні і істоки)Посилання на www.youtube.com

Змінено 19.05.2020, 00:53
20. Чудо Юдо / 19 травня 2020, 10:22 Цитувати
19.orakul
«Слухай уніматєльно, хоч ти й тупуватий»

Я хоч про реальні конкретні речі пишу. А називати всіх, у кого інша думка, пришелепками та кидати ссилки на відео де всі розкривають всесвітні заговори (а це тема у якій можна розвернутися огого як, наскільки фантазії вистачить) - так для цього багато мізків не потрібно, діду.

18.orakul
««Мій брат працює лікарем і в нього знайомі в Іспанії сказали…», «Лікарка з Італійської лікарні прислала голосове повідомлення…» »

Якщо Ви, шановний, не помітили, то я написав що розумію суть претензії співбесідника і описав ситуацію яку я бачив конкретно своїми очима. Чи що, у все вчитуватися не любимо?
21. orakul / 19 травня 2020, 16:27 Цитувати
20.Чудо Юдо
«описав ситуацію яку я бачив конкретно своїми очима.»

Що ви бачив своїми очима? Що "...всі бабки йшли у Київ і звідти не поверталися. "?
Так це - неправда.
" У них в усіх були бабки лише на зарплати, їжу, ну там, найнеобхідніше."
А це, хоч і правда, але зараз і того не хватає. Тоді не писали тут про інсулін, тоді чорнобільці і інваліди ВВВ отримували безкоштовні ліки і путівки, тоді тут Шкарбан писав про те, що лікування онкохворих повністю безкоштовне.
"Для необізнаних це було непомітно, але Україна семимильними кроками прямувала до дупи більшої, ніж вона потім настала після Майдану."
А це теж неправда. Після майдану можна сказати не стало країни. Майдан дав старт на її знищення. "Государство Украина кончилось на майдане", - написала тоді Тетяна Монтян. Суть вашого опису зводиться до слів "Мені так тоді здавалося". Українцям завжди щось здається і вони тоді самі собі кажуть, що якщо щось здається, то хреститись треба. Такому їх Біблія і попи навчають. А Коран навча тому, що зло требе перемагати тим, що краще. А ми тіпа перемогли тим, що гірше. І це очевидно будь якій адекватній людині. Так що викиньте телевізор з хати. Отут ось болгарин Пасков радить це зробити. Він ще каже, що тварини поводяться логічніше, розумніше пришелпків. Так воно і є, так що я нічого не придумовую. Посилання на www.youtube.com
22. orakul / 19 травня 2020, 16:36 Цитувати
20.Чудо Юдо
« кидати ссилки на відео де всі розкривають всесвітні заговори (а це тема у якій можна розвернутися огого як, наскільки фантазії вистачить) - так для цього багато мізків не потрібно, діду.»

Я кинув ссилку не на заговори, а на те, що вже у вас під носом співають. Який тут заговор? Все відкрито аж до нахабства. Це у них називається ХУЦПА. Зараз вже проштовхують закон про подвійне громадянство. І його приймуть, а може вже прийняли. І це після того, як вони переконали пришелепків в тому, що землю продаватимуть лише українцям. І таки дійсно продадуть українцям... сінайським. Усьо по закону. Радійте, пришелепки. Який тут заговор? Пришелепкам ніякого заговору не потрібно. А якщо про так званий заговор, який по суті ніякий не заговор а тупо план, так про це писав ще Тютчев «… когда стоишь лицом к лицу с действительностью, оскорбляющей и сокрушающей все твое нравственное существо, разве достанет силы, чтобы не отвратить порою взора и не одурманить голову иллюзией… Но страшная действительность и не думает о том, видят ее или нет. Ей достаточно того, что она существует… Она есть, она идет, она наступает. И мы еще далеко не коснулись самой сути того положения, какое она нам приготовила». Осліпленим пришелепкам усьо равно, а мені - ні. От я обурююсь і пишу, а пришелпки радіють від завойованої гідності.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.