Готуємось до зими: де придбати дрова та яка їх вартість

Готуємось до зими:  де придбати дрова та яка їх вартість

Не дивлячись на те, що «Полтавагаз збут» знизила вартість кубічного метра блакитного палива, чимало громадян віддають перевагу обігрівати будинки альтернативними видами, зокрема, дровами. Кореспонденти тижневика дізналися, за якою ціною можна придбати деревину в лісових господарствах та в приватних підприємців.

За інформацією лісничого ДП «Полтавський лісгосп» Олексія Лукачова, підприємство реалізує сосну вартістю 500 гривень за кубічний метр. Покупець самостійно вивозить деревину. Рубки проводяться на території Білицької, Козельщинської, Решетилівської і Горішньоплавнівської громад. Кобеляцький міський голова не підписав лісничим документів на планові рубки. Тобто, для того, аби придбати сосну, доведеться їхати за кілька десятків кілометрів.

У Кобеляках підприємство працює за адресою: Кобеляки, вулиця Покровська, 1 г.

Працівники Кобеляцького лісництва ДП «Кременчуцьке лісове господарство», що працює в місті по вулиці Лісна, 6, повідомили, що кубічний метр сосни коштує 573 гривні з доставкою або 423 гривні за умов самовивозу, клен, в’яз, ясен, дуб можна придбати за 759 або 540 гривень відповідно, тополю і вербу — 513 або 363.

Зі слів лісничого Йосипа Хоми, працівники лісового господарства проводять рубки лише на території Білицької громади, так як кобеляцький міський голова відмовився підписувати дозволи.

За номерами телефонів, вказаних у оголошеннях тижневика, троє підприємців повідомили, що зараз відсутня деревина для продажу. Один із подавачів оголошень сказав, що 6‑кубова вантажівка коленої деревини дуба і ясена з доставкою в Кобеляки обійдеться в 7500 гривень.
От така ситуація на ринку деревини.

 

Для груби і каміна

Деревина кожної породи має свої індивідуальні характеристики і відрізняються одна від одної. Тому одні дерева краще використовувати в будівельній справі, а іншими — опалювати помешкання.

Також слід врахувати, що для груби підійдуть практично всі дрова, на відміну від каміна, куди потрібно вибирати паливо, що виділятиме тепло і наповнюватиме кімнату приємним ароматом.

Тобто, забудьте про смолисті породи, якщо не бажаєте в результаті отримати задимлене приміщення. Ще одна особливість соснових дров полягає в тому, що під час горіння вони вистрілюють вуглинками, і можуть спричинити загоряння.

Для грубки оптимальним варіантом стануть дрова тривалого горіння, з невеликою інтенсивністю, гарною тепловіддачею, мінімальною кількістю диму та золи, що залишається в топці.

Дрова обов’язково просушують і складають для зберігання. Інакше свіжорозпиляна деревина в процесі горіння сушитиметься в топці, виділятиме мало тепла і багато диму. Суха деревина при ударі одна об одну видає дзвінкий звук.

Найкраще заготовлювати дрова взимку, коли в деревах відсутнє переміщення соку.

 

Які дрова найкраще підійдуть для опалення

Хвойні породи

  1. Горять швидко й інтенсивно.
  2. Мають мінімальну тепловіддачу.
  3. У процесі горіння виділяють смоли й ефірні олії.
  4. Підходять для обігріву бань.

Листяні породи

  1. Найкращий варіант для топки печей.
  2. Мають щільну структурну будову, що збільшує час їх горіння
  3. Висока енерговіддача.
  4. Практично не виділяють кіптяви і гару, що запобігає скупченню сажі.
  5. Плодові породи дерев, завдяки своїм ароматам, ідеально підходять для опалення камінів.

Вільха. Дрова з цієї породи дерев не потребують додаткового просушування. Вони самі доходять до потрібного стану залишкової вологості. Вільху часто використовують у коптилках, оскільки в ній містяться ароматичні речовини. Та зберігаються вони протягом перших 3‑х років після заготівлі дров. Інші ж свої властивості деревина не втрачає дуже довгий час і добре зберігається протягом тривалого періоду.

При горінні вільха дає мало диму і хорошу тепловіддачу. Випаровування дров із вільхи здатні очистити димохідну трубу від сажного нагару.
Деревина відмінно підійде для каміна. Якщо в нього закласти вільху і березу, то разом вони дають красиве полум’я і відмінний жар.

Дуб. Ідеальний варіант для опалення, але деревина є досить дорогим задоволенням. Дрова з дуба дадуть відмінну високу тепловіддачу. Деревина є досить економною у використанні. Її часто застосовують у якості добавки до інших видів дров.

Дуже щільна структура волокон дуба не дає дровам швидко розгоратися. Та в процесі деревина горить довго.

Для топки слід вибирати колоди середнього діаметру, які напиляні з дерева середнього віку. Таке паливо має найвищі якості для обігріву житла.

Дубові дрова вирізняються приємним терпким ароматом, а значить підходять як для печі, так і для відкритих камінів.

Березу прийнято використовувати для опалення приміщень і лазень. Крім ароматних випарів, береза володіє вираженими дезінфікуючими властивостями.
Баня чи сауна, натоплена березовими дровами, є лікувальною і підходить для профілактики простудних захворювань та при проблемах із суглобами.
Дьоготь, що міститься в деревині, допомагає дровам швидко розгорітися і довго та інтенсивно горіти. Таке паливо при згоранні не залишає багато вугілля і золи.

Важливо! Береза втрачає свої властивості після двох років зберігання, так як поліна починають псуватися зсередини, стають порохнявими, а при горінні виділяють неприємний запах.

Липа. Інтенсивність вогню при горінні липових дров досить висока, тому піч нагрівається дуже швидко. Липа добре підходить і для лазень. Оздоровлюючі якості деревини зберігаються протягом двох років після спилювання пропадають. Та для опалення печі такі дрова підійдуть і надалі.

Осика. Властивості осикових дров дуже схожі з особливостями вільхових. Деревина здатна пом’якшувати сажні відкладення в димоході, полегшуючи його прочищення. Осика при горінні майже не димить. А сажа, в процесі горіння, обсипається в топкову камеру, з якої її дуже просто видалити.

Так як ці дрова не дають високої тепловіддачі, їх часто використовують виключно для періодичної очистки димоходу, або ж для розпалювання деревини з щільною структурною будовою.

Тополя і верба. Дрова з верби або тополі використовують тільки в тому випадку, якщо немає можливості придбати інші чи ж в умовах вимушеної економії коштів, оскільки коштують вони значно дешевше за інші види твердого палива. Однак, заощадити на них навряд чи вдасться, так як ці дрова дуже швидко згоряють, даючи вкрай мало тепла.

Крім заготівлі дров, необхідно організувати їх правильне зберігання, інакше деревина швидко втратить свої властивості. Зберігати дрова потрібно в добре провітрюваних дровниках з надійним дахом.

 

Що вказує на засмічення димоходу

Незалежно від розмірів печей чи камінів, вони потребують систематичного очищення, так як у процесі згорання дров у димоході накопичується сажа.
На необхідність очищення димоходу вказують ряд факторів:

  • погіршення тяги,
  • піч чи камін гірше опалюють приміщення,
  • поява диму в будівлі
  • зміна кольору диму: замість білого або світло-сірого — темний відтінок. Чим темніший дим, тим гірше. А тому швидше потрібно приступити до розчищення димоходу від сажі;
  • зміна кольору полум’я. При нормально функціонуючій печі полум’я має світло-помаранчевий колір, а при великій кількості накопиченої сажі воно стає темно-червоним;
  • поява іскор, що вилітають з труби.

 

Чому важливо чистити димохід

Стан димоходу визначає безпеку мешканців будинку. На відміну від диму, який, потрапляючи в приміщення, добре видно і характерно пахне, чадний газ — прозорий, не має запаху, проте його токсичний вплив на організм людини може стати летальним.

Стан димоходу визначає якість роботи каміна або печі. У процесі згорання дров канал димоходу «обростає» сажею, поступово зменшується і знижується сила тяги. Досягнувши критичної величини, просвіт у димоході не дасть печі чи каміну нормально працювати.

Стіни димоходу починають руйнуватися внаслідок хімічних реакцій і температурного чинника. Сажа не дає можливості побачити і прийняти своєчасні заходи щодо усунення тріщин і дефектів, що з’являються на стінах димохідного каналу.

Стіни витяжного каналу для хорошої тяги повинні прогрітися, а осіла на стінках сажа перешкоджає цьому й істотно збільшує час прогріву димоходу.

Горіння сажі всередині каналу викликає іскри і язички полум’я, що можуть стати причиною пожежі.

Крім сажі, у трубу можуть потрапити сторонні предмети (сміття з вулиці, дрібні гілки), що спричиняють перешкоди в роботі навіть ідеально сконструйованого димовідводу. Тому і при дотриманні правил топки необхідно регулярно ревізувати стан труби.

 

Народні способи очищення димоходу

Для очищення димоходу можна випробувати народні методи.

  1. Кам’яна сіль. Нею щедро посипають паливо в процесі горіння. Сіль потрібно сипати регулярно, при кожній топці вогнища. У процесі горіння буде утворюватися хімічна реакція, завдяки якій сажа, осіла на стінках димаря, руйнуватиметься. Це дієвий і недорогий спосіб профілактики забруднення димоходу.
  2. Нафталін. Дієвий, але в певному сенсі ризикований варіант. Перед тим, як приступати до очищення димоходу за допомогою нафталіну, перевірте, що труба є цілісною, не має явних тріщин зовні і зсередини. Якщо є дефекти, то їх необхідно залатати і дати висохнути ізоляційним матеріалам. Інакше пічна труба не зможе витримати високої температури, зруйнується, чи в ній виникне пожежа. Крім цього, у димоході не має бути ніяких сторонніх предметів, а сажовий шар не повинен перевищувати десяти сантиметрів. Після того, як запобіжні заходи виконані, можна кинути у вогнище нафталін. Важливо: використовувати не більше однієї таблетки за один раз! Нафталін — вибухонебезпечна речовина і при його використанні треба бути дуже обережним. При чищенні нафталіном сажа буде вилітати з труби у вигляді білих частинок, а паливо при горінні видаватиме характерний неприємний запах.
  3. Використання в якості палива осики чи вільхи. Перед застосуванням методу необхідно переконатися у витривалості труби при дуже високих температурах. Варто звернути увагу, що хоч сажа і добре згорає, а цей метод вважається одним з найбільш дієвих, він загрожує пожежею будинку і сусідніх будівель. Тому перед розпалюванням слід закрити засувки.
  4. Картопля або картопляне лушпиння — оригінальний спосіб, відомий з давніх часів. Знадобиться близько відра картоплі (або картопляних очисток). У добре палаюче полум’я всипають картоплю або очистки: виділяється пар добре прочистить димохід, при цьому залишки сажі будуть падати в сам вогнище — після процедури може знадобитися прибирання. Так само, як і кам’яна сіль, картопляні очистки — засіб швидше профілактичної дії, зате відносно безпечний. Крім того, зручно не викидати картопляні очищення після кожного приготування картоплі, а використовувати їх — отаке безвідходне виробництво; і димар буде в порядку;
  5. Шкарлупки від волоських горіхів. У великих сім’ях така шкаралупа може накопичуватися мішками, і тепер є спосіб її використання. Шкаралупа прекрасно горить, але в цій справі важливо не перестаратися: краще не використовувати лушпиння як основне паливо, а підкидати до палаючих дров не більше півтора літрів за один раз;
  6. Березові полінця. Менш ефективні, ніж осикові, і підходять скоріше для профілактики засмічення димоходу. Щоб отримати необхідний результат, доведеться знімати кору і кидати поліна тільки в «голому» вигляді;
  7. Банки з-під консервів, зроблені з алюмінію. Нікуди дівати бляшанки? Не біда. Тепер їх теж можна використовувати для профілактичної роботи.

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
12 жовтня 2021, 18:20 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.