Звичайний рашизм (фашизм)

Звичайний рашизм (фашизм)

Більше, ніж півстоліття тому радянський кінорежисер Ромм зняв документальний фільм під назвою «Звичайний фашизм». У кінострічці на основі змонтованих режисером кадрів з німецької кінохроніки йшлося про те, як зароджувалися фашистська та нацистська доктрини. І до чого це в результаті призвело. А призвело до найбільш кровопролитної в історії людства війни, що отримала назву Друга світова.

Зараз усе людство і, передусім, Україна бореться з новою «чумою» — російським рашизмом.

Для початку наведу цитату одного українського історика, який пояснює, у чому різниця між цими трьома людоненависницькими ідеологіями.

«...Головна різниця між рашизмом, нацизмом та фашизмом лежить в ідеологічній сфері. Кожна ідеологія, як система ідей, має світоглядне ядро, що лучить ці ідеї до одної цілісності. Таким ядром для ідеологічної системи нацизму була ідея расової вищості німецької нації. Для ідеології фашизму центральним елементом ідеології був етатизм — виняткова роль держави у відродженні слави древнього Риму. Обидві ідеології стали продуктом націй із високо розвинутою культурою. Водночас культурно відстала, варварська Московщина історично завжди здійснювала агресивну експансію щодо країн, які в культурному розвитку стояли значно вище за неї. Сьогоднішня ідеологія рашизму базується на цьому історичному досвіді Московщини. А тому ядром ідеології рашизму є консервування культурної відсталості і руйнування розвинутих цивілізацій. Ідеологія і практика московського рашизму мають бути засуджені світовою спільнотою, так само, як і німецький нацизм та італійський фашизм!...»

Пригадую, як кілька днів тому мав невеличку дискусію із дружиною з приводу війни, яку нам усім нині доводиться переживати. У неї в голові ніяк не могло вкластися уявлення про те, навіщо люди розпочинаються війни і свідомо йдуть вбивати інших людей.

А після того, як з’явилися фото та відеокадри з Бучі та інших українських міст, де лютували рашистські окупанти, у дружини взагалі був шок.

Як? Навіщо? Невже люди таке можуть робити з іншими людьми?

А я нагадав, як протягом років доводив, що людство протягом тисячоліть існування своєї цивілізації абсолютно не змінилося. Усі оці комп’ютери, смартфони, інші електронні штучки та чисельні матеріальні блага свідчать лише про покращення матеріального стану людей. Але — не психічного. Як і кілька тисяч років тому, в кожному з нас поряд із високим і світлим сидить звір зла, насилля і ненависті. І приборкати цього звіра можна, лише розвиваючи духовне начало. А матеріальне — гроші, автомобілі, навіть літаки і яхти, нічого не значать.

Автор, нагадуючи про цю тезу, насправді нічого нового не сказав. Про це тисячоліття тому говорили месії, які, за переказами, приходили на планету Земля. Говорив Заратустра, говорив Крішна, говорив Будда, говорив Христос. Усі вони по черзі сказали «Не убий». Але після того мільярди людей, будучи, на словах, прихильниками того чи іншого вчення, убили десятки мільярдів людей.

А ті, з дозволу сказати, люди, які, самі не беручи в руки зброю, прекрасно знають, як організувати інших на вбивство, теж чітко знають, що людтсво не змінилося. І не зміниться, на жаль. Навіть після цієї рашистсько-української, можливо, й Третьої світової війни. Для того, щоб люди пішли вбивати інших, достатньо протягом одного-двох десятиліть промити їм мізки, зробити стадом і дати їм фюрера.

Саме це відбулося в росії. І тому в мене немає сумнівів у тому, що рашисти можуть вбивати, гвалтувати і грабувати українців.

У згаданому на початку статті фільмі «Звичайний фашизм» про це прекрасно розказано. Рашисти нічого особливо нового не придумали. У німців був фюрер, у них — путін.

До речі, сам фільм одразу на масову аудиторію не показали. Він довго проходив цензуру. І тодішні капеересівські керманичі, будучи людьми не дурними, чітко побачили аналогії між колишньою нацистською Німеччиною і комуністичним СРСР. Та зрештою фільм випустили.

Переглядаючи його на ютубі, дивився і коментарі. Кілька росіян чітко відзначили, що це про них. Але це не звільнить їх від відповідальності перед Україною і світом. Вони будуть відповідати, звичайно, менш жорстоко, аніж ті звірі в людській подобі, які, убивши українців, роздивлялися фото своїх фройляйн та кіндерят. Але відповідатимуть.

Так що подивіться фільм. Потім подивіться або згадайте кадри нинішньої рашистської пропаганди.

І зробіть висновки та запам’ятайте. Адже те, що майже століття тому зробили з німцями, а зараз — із росіянами, можуть зробити з будь-яким народом. Насправді, це не важко.

Росіянам у їх більшості дивитися той фільм уже сенсу немає. Пізно, мізки розвалилися. Як розвалиться і їх остання на планеті недоімперія. Адже історія є наукою, нехай і не точною, але із своїми законами. Імперії розвалюються. Рашистська впаде на наших очах.

8 квітня 2022, 09:21 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.