Великдень під час воєнного стану

Великдень під час воєнного стану

Щороку головне християнське свято припадає на неділю. В Україні неділя — вихідний день. А згідно зі статтею 63 Кодексу законів про працю України, якщо святковий день випадає на неділю, то вихідний переноситься на наступний день, тобто понеділок.

Цьогорічний Великдень християни східного обряду святкуватимуть у неділю, 24 квітня. Відповідно до законодавства, понеділок, 25 квітня, мав бути вихідним.
Однак у зв’язку з війною в Україні до законодавства були внесені деякі зміни.

Так, Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136-XI від 15 березня 2022-го встановлює нові правила вихідних днів під час війни.

У частині 6 статті 6 Закону вказано: «У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої-п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України».
Із цього випливає, що під час війни і дії воєнного стану статті 53, 65, 67, 71 і 73 КЗпП не діють.

Отже, наступного дня після Воскресіння Христового додаткового вихідного не буде. У понеділок усі працівники виходять на свої робочі місця. Оплата праці при цьому здійснюватиметься як за звичайний, а не святковий, робочий день.


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.