Війна війною, а садити город потрібно

Війна війною, а садити город потрібно

На кобеляцькому ринку спостерігається давно не бачений ажіотаж. Покупці вишиковуються в довжелезні черги, аби придбати насіння городніх культур та саджанці дерев. При цьому потрібно зауважити, що продавці не «задирають» ціни.

Головним чинником, що призвів до пожвавленого попиту на насіння городніх культур, як продавці, так і покупці називають війну, котру проти України розв’язала «расєя-матушка». Адже українці, на відміну від кацапів, звикли трудитися і думати про завтрашній день. А тому розуміють, що в поточному році всім буде сутужно, а сільгосппродукція може суттєво вирости в ціні. Тому й намагаються самостійно організувати  свою продовольчу безпеку.

Важливо те, що на більшість товарів сільгосппризначення, за виключенням мінеральних добрив та отрутохімікатів, ціни практично не піднялися.

Так, розсаду ранніх помідорів у стаканчиках на кобеляцькому ринку можна придбати за 8-11 гривень за штуку. Десяток ранньої капусти коштує чотири гривні. За словами продавців, капусту люди розкупляють дуже швидко. А ось черга за розсадою помідорів не спостерігається. Головна причина — холод. Зараз помідори, перець та баклажани можна висаджувати лише в теплицю.

Майже не подорожчало й насіння. Виключення — буряки та продукція іноземного виробництва.

Продавець Наталія Мунько пояснює:

— «Голландія» таки подорожчала. Курс валюти змінився, і цим все сказано. Немає і насіннєвої картоплі першої репродукції. Її ми завозили із Сум та Чернігова, а там зараз — бойові дії. Кілограм буряків у минулому році коштував 280 гривень, зараз — 350. Усе інше — не подорожчало. Люди скупляються дуже жваво. У цьому році садять городи навіть ті, хто роками цього не робив.

Олег Акулов торгує саджанцями фруктових дерев та троянд. Частину рослин вирощує самостійно, частину купляє оптом у розсадниках. Чоловік теж відзначає пожвавлення попиту. Причому, люди охоче купляють не лише саджанці дерев, а й троянд, які, як відомо, призначені для естетики, а не для їжі.
Одна із покупців, жінка поважного віку, пояснила:

— Війна війною, а городи садити потрібно. А троянди для того, щоб було красиво. Україна має квітнути.






Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
10 квітня 2022, 13:19 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.