Діти, батьки яких не платять аліменти, отримуватимуть допомогу

Діти, батьки яких не платять аліменти, отримуватимуть допомогу

Відповідно до Закону України від 26 січня «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів», 3 травня Кабмін прийняв постанову №531 «Деякі питання призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме».

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації, Уряд своїм рішенням збільшив розмір тимчасової державної допомоги дітям, які отримують аліменти.

Зокрема, виплати призначатимуться з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно зі змінами, максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме — 2100 гривень, від 6 до 18 років — 2618 гривень.

Мінімальний розмір допомоги для дітей віком до 6 років складатиме 1050 гривень, від 6 до 18 років — 1309 гривень.

У Департаменті пояснили, що до внесення вказаних змін, тимчасова допомога призначалась у розмірі, що становив різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу.

Також у Департаменті соцзахисту населення наголосили, що тимчасова допомога в підвищених розмірах надається, починаючи з січня цього року. Тому працівники органів соціального захисту проведуть перерахунки розміру допомоги  сім’ям, які її отримували в січні-травні 2022-го, з урахуванням виплачених сум цієї допомоги. Перерахунок буде проведено за матеріалами особових справ, без додаткового звернення громадян.

Тимчасова допомога призначається на дітей віком до 18 років, якщо:

  • відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання одного з батьків не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги подаються:

  1. заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  2. копія свідоцтва про народження дитини;
  3. декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється  на підставі довідок  про  доходи  кожного  члена  сім’ї).

Інформація про склад сім’ї заявника вказується в декларації.

Крім того, заявник додатково подає такі документи:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
  • довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання одного з батьків дитини не встановлено.

Заяви на призначення тимчасової державної допомоги з необхідним пакетом документів можна подати в територіальних громадах (уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адмінпослуг), а в містах обласного значення — в управління соцзахисту населення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
22 травня 2022, 16:17 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.