Як харчуватися під час застуди?
Особливості харчування при грипі та застуді
Під час хвороби потрібно вживати більше продуктів, які допоможуть організму боротися з інфекцією.
Організму людини потрібні сили на боротьбу з вірусами, підтримання життєдіяльності і відновлення після хвороби.
Найперше та найголовніше правило під час гострих респіраторних вірусних інфекціях — це вживання більшої кількості рідини (не менше 2л на день). Вона допомагає вимити з організму продукти життєдіяльності мікробів; відновити баланс води, порушений рясним потовиділенням під час хвороби; відновити вологість слизових оболонок дихальних шляхів і розріджувати слиз.
Найкраще підійдуть чай, відвар шипшини, чай з лимоном або малиною, трав’яні чаї (ромашка, липа, материнка), компот із сухофруктів. Температура всіх напоїв приблизно 37−39 ° С.
Яких продуктів слід вживати більше?
Під час грипу апетит значно знижується. Проте їсти все одно потрібно. У цей період допоможуть наступні дієві та корисні поради.
Їжа повинна бути легко засвоюваною.
Харчуватися потрібно частіше, ніж зазвичай, але невеликими порціями. Їжа повинна бути багата вітамінами і мікроелементами.
Більше вживайте «антибактеріальні» і «антивірусні» продукти. До них відносяться цибуля, часник, мед.
Попросіть близьких приготувати для вас курячий суп, який залишається найпопулярнішим блюдом для хворих на грип.
Швидкому одужанню сприяють вітаміни А, С, Е. Їх можна знайти в цитрусових, ківі, риб’ячому жирі, морській рибі, мигдалі, лісових горіхах.
Спеції та прянощі (імбир, кориця, коріандр), а також лікарські трави (відвар материнки, липи і м’яти) найбільше стимулюють потовиділення.
Також корисними є продукти, багаті на флавоноїди, адже вони підвищують активність імунної системи. Ці сполуки містяться в м’якій білій підшкірці цитрусових (грейпфрут, апельсин, лимон, лайм).
Від яких продуктів краще відмовитися?
Бажано відмовитися від складних м’ясних і рибних страв, смаженого, солодкого, фаст-фуду. Краще виключити з меню на період хвороби жирні супи, жирні сорти м’яса, ковбаси, консерви.
Не сприяють одужанню і солодкі страви та солодощі, цукор в них знижує активність лейкоцитів. Не варто їсти випічку, тістечка та інші солодощі. Утриматися краще і від соків з солодких фруктів.
Заборонено вживати алкоголь і каву. Адже вони зневоднюють організм, що тільки послаблює його в період хвороби.
Додати коментар