Ди-и-им сігарє-є-єт з менто-олам

Блог: Блог Миколи Гузченка

Автор: Микола Гузченко

Курець вдихає лише 30 відсотків усякого гімна, що є в сигареті. А 70 відсотків отримує некурець. У цю байку вірять лише ті, кому влом подумати. Усі, хто в п’ятому класі хоч кілька разів ходив на математику, знають: це все туфта. Якщо ви ходили у п’ятий клас і у вас була математика – пропоную порахувати разом.

Курець отримав 30 відсотків гімна – віримо на слово, перевірити ніяк.  Уявімо, що інші 70 відсотків магічним чином потрапили до легенів. Але ж з досвіду курця ми знаємо, що в легенях осідає лише 30 відсотків гімна , а 30 відсотків від 70 – це 21 відсоток. І курець же ж теж дихає тим самим димом, тому наш 21 відсоток ділимо на обох. Виходить по 10,5 відсотків на брата.

Але увесь дим не зможе потрапити до легенів – він розчиниться в повітрі. Основна маса полетить вгору, але для простоти підрахунків уявимо, що він розчинився рівномірно. Прикинемо приблизно об’єм цього повітря. Від курця до некурця нехай буде метр. Курець повернутий до нього. Дим долітає до некурця, але разом з цим поширюється і в усі інші боки. Нехай вперед він пошириться на півтора метри, в боки – по метру, назад – на півметра. Отримуємо майданчик площею 2 * 2 = 4 метри квадратних. Щоб отримати об’єм, множимо площу на висоту стелі, це мінімум 2,5 метри. 4 * 2,5 = 10 кубометрів. Це об’єм, у якому розчинився дим.

Прикинемо, скільки з цього об’єму зможе вихекати некурець. Цигарка куриться десь хвилин 5. За цей час некурець встигне вдихнути десь разів 100. Об’єм кожного вдиху – півлітра. Тобто за час куріння сигарети некурець вдихне 50 літрів. Наші 10 кубометрів повітряно-димової суміші – це 10 000 літрів. 50 літрів – це лише 0,5 відсотка від загального об’єму суміші, а значить і 0,5 відсотка від усього диму. Не забуваємо, що в легенях залишиться лише 30 відсотків від вдихнутого лайна. 30 відсотків від 0,5 – це 0,15. А ще ж 30 відсотків уже осіли в легенях курця, тому віднімемо і їх. 0,15 – 30% = 0,105. Виходить, некурець, котрий стоїть за метр від курця, отримає всього лише 0,105% від загальної кількості шкідливих речовин в сигареті.

В житті ця цифра ще менша, адже ми не врахували те, що дим вилітає за межі десятикубової камери, і те, що на початку куріння концентрація диму в повітрі значно менша, ніж в кінці. Зрозуміло, що у меншому приміщенні цифра зросте (в кабіні авто, скажімо, - разів у десять), а надворі – прямуватиме до нуля. Зрозуміло і те, що збільшення кількості курців чи тривалості перебування в задимленій кімнаті пропорційно підніме відсоток.

Для чого байку про 70 відсотків (щоб здаватися розумними, люди кажуть «стереотип») поширили? Для того, щоб курець менше курив – мовляв, себе не жалієш – пожалій хоч інших. Це корисна брехня, але все ж брехня.

Тому якщо хтось поряд з вами палить – не сціть, нічого з вами не станеться.

4 серпня 2011, 12:18 | Блог: Блог Миколи Гузченка

Інші записи автора


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.