Чотириста гривень і рік часу

Чотириста гривень і рік часу

Саме стільки ресурсу потрібно, аби людина із обмеженими можливостями змогла отримати візок із електричним управлінням. Причому, самі інваліди підтверджують, що ця інформація відповідає дійсності.
Три тижні тому на сторінках та сайті «ЕХО» вийшла стаття під назвою «Простіше полетіти в космос, аніж в Україні отримати інвалідний візок». У ній мова йшла про поки що безуспішні спроби жителя Василівки Ігоря Рубана отримати для його дружини, котра є інвалідом першої групи, візок із електричним управлінням. Чоловік обурювався тим, що його хворій дружині доведеться отримувати посвідчення водія. Скаржився і на те, що чиновники не можуть йому пояснити, як діяти, щоб розпочати процес для отримання транспортного засобу.

Натомість керівник районного управління соціального захисту Зоя Петренко наголосила на тому, що її підлеглі готові допомагати Ігорю Рубану та його дружині.

Через кілька днів після виходу в світ названої публікації, редакція продовжила збирати інформацію щодо цієї теми. Ми зустрілися із Василем Рафальським, який у Кобеляках очолює медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), та людиною, котра у свій час отримала візок з електричним управлінням.

Василь Рафальський розповів:

— Перш за все, хочу заспокоїти чоловіка. Ніяких екзаменів його дружині здавати не доведеться. Але проходження медичної водійської комісії є обов’язковою умовою. Її проходять усі. Адже такий візок прирівнюється до транспортного засобу. І медики повинні встановити, чи може людина за станом здоров’я ним управляти. Так, деякі обстеження є платними. Причому, пільг немає ні для кого, платять і інваліди першої групи, і «атовці».

—  Щоб я порекомендував би Ігорю Рубану. Перш за все, після отримання направлення із управління соціального захисту йому необхідно зробити так, щоб його дружину обстежили невропатолог і офтальмолог. Якщо ці фахівці зроблять висновок, що вона здатна управляти візком із електричним приводом, то тоді можна проходити й інших медиків.

Як розповіли нам у кобеляцькій амбулаторії, вартість усіх платних послуг щодо проходження медичної водійської комісії становитиме близько чотирьохсот гривень.

 

Інвалід має право на безкоштовний візок, взуття, санаторно-курортне лікування та отримання ліків

Так уже сталося, що одразу після візиту до Рафальського автор цих рядків зустрів у коридорі кобеляцької амбулаторії людину, яку перед тим три дні розшукував. А саме — інваліда, котрий отримав візок із електричним приводом. Людина попрохала не називати її прізвища та не фотографувати. Але охоче розповіла про проходження процедури.

От що вдалося дізнатися:

— Екзаменів здавати не потрібно. Але комісію пройти доведеться. Від отримання направлення із соцзахисту і до отримання візка проходить близько року. Отримати реально, якщо не «забракують» по здоров’ю лікарі. Управляти візком легко, достатньо, щоб одна рука працювала. У мене — візок вітчизняного виробництва. Працює нормально. Але потрібно поспішити, адже, наскільки мені відомо, програма із забезпечення людей безкоштовними візками розрахована лише на два роки. Що буде далі — невідомо. Зараз я збираю документи для отримання нового візка, пристосованого для пересування по кімнаті. Він — механічний. Взагалі візки мають надавати раз на сім років. Окрім того, інваліди мають отримувати безкоштовне взуття, медикаменти, проходити санаторно-курортне лікування. Але ніхто, у тому числі і я, всього цього в повному обсязі не отримує. Завжди кажуть, що не вистачає грошей.

Співрозмовник-інвалід поскаржився на те, що міські тротуари у своїй більшості абсолютно непридатні для того, щоб по них у візках їздили люди із обмеженими можливостями. До міського голови Олександра Копельця із проханням про ремонт тротуарів у місцях, де живуть такі люди, зверталися. Але він проігнорував.


Автор: Олександр ДІДЕНКО

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.